Persoanele aflate la varsta a treia

16 May

Persoanele aflate la varsta a treia, pe langa inerentele probleme de natura fizica reflectate in diverse afectiuni specifice, se confrunta adesea si cu o serie de probleme de ordin emotional. Piederea partiala sau totala a unor facultati precum deplasarea, vederea sau auzul le determina o retragere atat din viata sociala cat si familiala. Chiar daca aceste persoane fac eforturi al caror scop este de a masca problemele pe care le au, evidentele sunt relativ usor de remarcat chiar si de o persoana din afara. In astfel de situatii, mentinerea unui echilibru este foarte greu de realizat de persoana afectata dar si de familie.

In aceste conditii este de inteles de ce intentiile de a contacta serviciile oferite de caminele de batrani camin-privat-floreascasunt privite intr-o lumina nu tocmai favorabila chiar daca acestea se vor a veni in sprijinul lor. De aceea, o abordare din perspectiva psihologica poate fi o posibila recomandare demna de luat in calcul. Privita cu scepticism datorita mostenirilor culturale si a necunoasterii principiilor de functionare, psihologia nu va rezolva problemele sau nu va vindeca astfel de trairi in sensul in care o fac medicamentele prescrise de medic. In schimb, prin patrunderea in medii psihice mai subtile, va vindeca ranile pe care medicamentele nu o pot face.

In marea majoritate a caminelor de batrani se regasesc si servicii de o astfel de natura pe langa toate celelalte intalnite in mod curent. Serviciile oferite de profesionisti specializati in depasirea unor obstacole de o asa natura ii vor ajuta pe cei interesati prin prezentarea realitatilor vietii de zi cu zi dintr-o altfel de perspectiva. Iar una dintre metodele afate la indemana oricui este socializare. Impartasirea unor probleme de natura personala cu altii aflati intr-o situatie similara este un adevarat panaceu, cu atat mai mult ca mai multe pareri vor genera solutii mai bune.